Teambuilding : conditie

Conditie L&G Ravels fietst doorheen de groene valleien van de Condroz naar “Chateau de Crupet”…. !

Het is geen geheim dat de Conditiegroep van Lenig & Gezwind Ravels polyvalent en een toonbeeld is van teamspirit.

Elke week op maandagavond zijn de dames en heren van de Conditie present in de Ravelse sporthal om hun algemene conditie bij te schaven en hun sociaal netwerk op te bouwen. Eén van de peilers van hun wekelijkse activiteit is volleybal, de recreatie bij uitstek om elkaar op een sportieve manier uit te dagen.

Tijdens de Corona-lockdowns mochten zij de sporthal niet in maar gingen zij Covid-proof wandelen, joggen, en zoveel meer….

Maar zij hebben nog meer in hun marge : fietsen…. Traditioneel fietst de Conditiegroep in het laatste weekend van augustus van Weelde naar het pittoreske dorpje Crupet, in 1996 nog uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Wallonië. En in dit mooie Crupet bevindt zich in een prachtige natuur de “Donjon de Crupet”, een versterkte middeleeuwse woontoren uit de XIIIe-eeuw en aldus één van de oudste van de wereld en behorende tot de categorie “Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië”. Op het landgoed bevinden zich diverse bijgebouwen waardoor het totale domein als “Chateau de Crupet” wordt aangeduid.

Een beetje toevallig misschien maar ’t was in 2009 dat in GVA volgende annonce stond “Middeleeuws kasteel te koop aan spotprijs in Crupet…”. Lief Van Loon, vrouw van Conditielid Felix De Bever, overtuigde haar man om samen in Crupet eens te gaan kijken. Beiden runnen het familiebedrijf Omnicol, gespecialiseerd in mortel en lijm, in Weelde.

Op de openbare verkoop, waar ze als enige kandidaat waren…, ging de familie De Bever overstag en de koop werd bezegeld door de ouders vergezeld van twee broers en vier zussen.

Met ondersteuning van een architect, gespecialiseerd in de restauratie van beschermde gebouwen, werd de “Maison Forte” op een termijn van 11 jaar omgetoverd tot een sprookjesachtig geheel.

Met de versoepelde Corona-maatregelen keek een grote kern van de Conditiegroep er naar uit om dit jaar nog eens naar het “Chateau De Bever” te gaan fietsen. Anders dan voorgaande edities zou er op zaterdag 28.08 worden heen gefietst met retour op zondag, een totale afstand van 330 km.

Met de nodige teamgeest werden de voorbereidingen getroffen : vergaderingen, routebepaling, aankoop ingrediënten voor BBQ en ontbijt, begeleiding auto’s, …

Zaterdag 28 augustus was het D-Day : om 07.15u. vertrokken 10 getrainde mannen (8) en vrouwen (2) vanuit Ravels-Eel naar Crupet, goed voor een afstand van 166 km. De weersomstandigheden waren redelijk goed : droog met een beetje rugwind. De eerste halte was ’t Vloot Schulensmeer in Lummen waar we opgewacht werden door de vier begeleiders Lenny, Daniel, Frans en Jan. Met zicht op het meer konden we van op het terras genieten van warme chocomelk, koffie en koffiekoeken. Gewoon heerlijk om er even te pauzeren.

Even later kwamen we via passage Zoutleeuw op de RAVeL Lijn 142 van Landen naar Namen. Kilometers en kilometers kon er gefietst worden op een échte fietsostrade maar omstreeks 13.00u. was het tijd om te lunchen in Restaurant La Ligne in het dorpje Autre-Eglise. Spaghetti, lasagne, wok,… alle schotels werden afgestemd in functie van aanvoer koolhydraten want de Citadel van Namen stond nog op de planning. De beklimming langs de achterzijde van de citadel was een helse job : kasseien à la Paris-Roubaix, 120 hm, 2 km lang, stijgingspercentage 6%,… maar het uitzicht boven was een ware beloning.

Even later, via een passage langs de oever van de Maas, fietsten we doorheen de valleien van de Condroz naar het eindpunt : “Chateau de Crupet”.

Met heerlijk zicht op het kasteel genoten we in de zon van een verdiende cava of frisse pint. En toen kwam een regenbui de pret even verstoren maar Felix loodste ons naar een overdekt terras waar we verder konden “recupereren”. Na een uitvoerige rondleiding in het kasteel en de bijgebouwen kregen we zicht op de slaapgelegenheden die ruim genoeg waren voor alle deelnemers. Enkele uitverkorenen mochten overnachten in de blauwe en de rode kamer van de “Maison Forte”.

Maar voor het zover was mochten alle deelnemers genieten van een heerlijke BBQ vergezeld van flessen wijn door elke deelnemer meegebracht. Dit was puur genieten… !

Iedereen op tijd te bed want op zondag stond de retourrit Crupet-Ravels al op de agenda. De wekker stond geprogrammeerd op 07.00u.: tijd voor opstaan, wassen en ontbijt dat eveneens door enkele vrijwilligers heel netjes werd verzorgd.

 

Om 09.15u. zat iedereen met frisse benen terug op de fiets om via de Muur van Hoei (19%) en wind op de snuut af te stevenen naar Brasserie De Markt in Sint-Truiden waar we weer getrakteerd werden op een koolhydratenrijke lunch.

En toen begon het te regenen maar bij vertrek konden we gelukkig droog, tussen de kermisattracties doorheen, de Truiense markt verlaten richting Lummen/Viversel waar we langs het Albertkanaal gingen fietsen. Met verse krachten werden de laatste tientallen km’s aangevat en alle 10 bikers hadden de intentie om succesvol in Ravels toe te komen. Ze werden hierbij heel netjes gesupporteerd door de 4 begeleiders die regelmatig langs het parcours plotseling opdoken.

Vanaf Kwaadmechelen werd het Flandrien-weer met wind op de snuut en lichte regen maar niemand dacht er ook maar aan om in de bezemwagen te stappen.

Omstreeks 18.45u. kwamen we met het ganse peloton netjes aan bij Café Van Dun in Ravels-Eel waar bij pot en pint heroïsche verhalen werden verteld. De warme chocomelk en trappist smaakte er, nà alweer 164 km op de teller, als nooit tevoren….

Het was voor allen een onvergetelijk fietsweekend met afzien en genieten, het DNA van de LGR-Conditieleden… !  

 

VERSLAG: Charles Faes

Enkele sfeerfoto's

Willen jullie meer weten over “Chateau de Crupet” lees dan even volgend artikel :

Kempense familie kocht middeleeuws kasteel in Ardennen: ‘Château De Bever’, een renovatie van 11 jaar….

Via volgende link :

Kempense familie kocht middeleeuws kasteel in Ardennen: ‘Châ... (Ravels) - Gazet van Antwerpen (gva.be)

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.  Meer info

X